مراحل تمیز کاری مدل بعد از پرینت رزینی

کیفیت چاپ و جزئیات پرینت شده در پرینت سه بعدی رزینی بسیار بالاست. با این روش چاپ می توان قطعات با هندسه های پیچیده ای را چاپ کرد. اما عموما مدل ها برای چاپ نیاز به ساپورت دارند. چیزی که پرینتر شه بعدی رزینی برای ما چاپ میکند قطعه به همراه ساپورت هایی است که برای رسیدن به مدل خود باید از شر آنها خلاص شویم. اما فقط ساپورت ها نیستند که مانع رسیدن به مدل اصلی شده اند. به دلیل اینکه فرآیند چاپ سه بعدی رزینی در‌ یک محیط مایع صورت میگیرد، سطوح مدل آغشته به رزین است و باید به خوبی رزین مایع را نیز از مدل چاپ شده با شست و شو مناسب جدا کرد. همچنین مدل چاپ شده بلافاصله بعد از چاپ شرایط مناسبی برای استفاده ندارد و باید مجددا در‌معرض نور UV قرارگیرد. در ادامه مراحل تمیز کاری مدل بعد از پرینت رزینی را که شامل سه مرحله مهم است را توضیح داده ایم.
قبل از شروع به خاطر داشته باشید که رزین یک ماده سمی است. دفع رزین باید در‌ مکان مناسب و به دور از محیط زندگی حیوانات و منابع آبی و همچنین پوشش های گیاهی صورت گیرد.

اول ایمنی

قبل از شروع دستکش های خود را بپوشید! همانطور که پیشتر‌ گفته شد رزین یک ماده سمی است. پیشنهاد میکنیم ابتدا با مطالعه مقاله آیا رزین پرینتر سه بعدی سمی است؟ شناخت کاملی از رزین پرینتر سه بعدی پیدا کنید چون سلامتی شما از هرچیزی مهم تر است. به طور خلاصه : از دستکش های نیتریل برای کار با رزین استفاده کنید و از تماس رزین با پوست خود پرهیز‌ کنید. در صورت تماس رزین با پوست حتما آن ناحیه را با آب و صابون به خوبی بشویید. از کار در‌ محیط بسته پرهیز کنید و سعی کنید در‌ محیطی با رزین کار کنید که دارای پنجره یا تهویه مناسب داشته باشد. برای کار با مدت طولانی پیشنهاد میکنیم از ماسک های خاص که مناسب برای کار با مواد شیمیایی هستند استفاده کنید. رزین و قطعات تازه پرینت شده را دور از کودکان و حیوانات قرار دهید. درصورت بلعیدن رزین توسط حیوانات یا کودکان سریعا به پزشک مراجعه کنید.
به خاطر داشته باشید تا پایان سه مرحله ‌که در‌ ادامه گفته می شود دستکش های خود را در نیاورید.

مرحله ۱: شستن مدل

مدل چاپ شده بعد پرینت آغشته به رزین است و قبل از هر چیزی باید رزین های باقی مانده در سطح بیرونی و داخلی قطعه شسته شود. قبل از شروع به خاطر داشته باشید که تماس طولانی مدت قطعه چاپ شده با حلال می تواند به مدتان آسیب برساند. پس سعی کنید شست و شو را در‌ حداقل ترین زمان ممکن انجام دهید و از باقی نماندن حلال در درون قطعه هم اطمینان حاصل کنید.

روش اول: غوطه ور کردن

راحت ترین راه غوطه ور کردن مدل درون حلال است. حلال های مختلفی برای رزین پرینتر سه بعدی وجود دارد که بهترین آنها IPA یا الکل ایزوپروپیل ۹۹ درصد است. جایگزین بعدی‌ برای الکل ایزوپروپیل، الکل اتانول یا الکل اتیلیک طبی ۹۶ درصد به بالا است. در این روش حلال به طور همزمان هم سطح داخلی و هم سطح خارجی مدل را می شوید. این روش ساده اما گران است! تماس مستقیم مقدار زیادی الکل با مدل تازه پرینت شده باعث زودتر‌آلوده شدن الکل شما می شود. برای اینکه بتوانید در‌مصرف الکل با این روش صرفه جویی کنید مقاله راهنمای شست و شوی دستی مدل را مطالعه کنید.
رزین های water washable
برخی از رزین ها با برچسب water wash یا water washable عرضه می شود. این نوع رزین ها قابل شست و شو با آب هستند. استفاده از آب به عنوان حلال رزین مزایای متعددی دارد. خلاص شدن از بوی بد الکل، قیمت بسیار ارزان، دردسترس بودن از مزایای استفاده از آب به عنوان حلال رزین است. اما استفاده از آب شما را فریب ندهد! رزین هاب قابل شست و شو با آب نیز سمی هستند و باید از دستکش برای مراحل شست و شو استفاده کنید. همینطور در موقع دفع آب آغشته به رزین نیز مانند دفع الکل برخورد کنید.

روش دوم: دستگاه های wash & cure

استفاده از دستگاه های کیور یا wash & cure می تواند گزینه مناسب تر برای کسانی باشد که همه روزه نیاز به شست و شو قطعات چاپ شده خود دارند. دستگاه های‌ واش اند کیور هر دو کار شست و شو و کیور مدل را برایتان انجام می دهند. در این روش مدل درون سبد دستگاه قرار می گیرد و این سبد درون یک مخزن پر‌ از حلال قرار داده می شود تا مدل درون حلال غوطه ور شود. این دستگاه ها با استفاده از مکانیزم های‌ مختلف مانند استفاده از یک پره درون مخزن حلال را درون مخزن به گردش و تلاطم در می آورند تا رزین مایع از روی سطح مدل شسته شود. البته بعضی از دستگاه ها ابتدا مقداری الکل را روی سطح مدل اسپری می کنند و پس از شست و شوی نسبی مدل اقدام به غوطه وری مدل می کنند. همچنین در بعضی مکانیزم ها کل مخزن به حالت دورانی تکان داده می شود تا الکل درون مخزن به تلاطم در آید و مدل شسته شود.

روش سوم: دستگاه های التراسونیک

استفاده از دستگاه های التراسونیک به عنوان یک روش نسبتا گران اما حرفه ای برای شست و شو مدل هاست. البته استفاده از دستگاه التراسونیک را بیشتر برای مدل های ظریف و کوچک مانند مدل های طلا و جواهر که احتمال آسیب دیدن در دو روش قبلی برای آنها وجود دارد پیشنهاد میکنیم. زیرا در اثر تلاطم حلال، این قطعات شروع به حرکت درون حلال کرده و با برخورد به یکدیگر یا دیواره سبد ممکن است آسیب ببینند. دستگاه های التراسونیک با ایجاد ویبره با فرکانس بالا باعث جنبش مولکولی حلال می شود و این جنبش با عث جدا شدن رزین های کیور نشده از سطح مدل شده و روند شست و شو به خوبی و با دقت بالا انجام می شود.
البته درصورت استفاده از دستگاه های التراسونیک به علت آتش زا بودن الکل ایزوپروپیل، بهتر‌ است از حلال های تری پروپیلن گلیکول مونو متیل اتر (TPM) برای کاربرد های عمومی و دی پروپیلن گلیکول مونو متیل اتر (DPM) برای کاربرد های صنعتی استفاده کنید. ( البته پیدا کردن این حلال ها در‌ ایران برای کاربران عادی با برای مقادیر کم به این سادگی ها نیست! )

مرحله ۲: کندن ساپورت ها

بعد از شستن و خشک شدن مدل، الان زمان جدا کردن ساپورت ها رسیده است. البته این کار را هم میتوان بعد از کیور مدل و هم قبل آن انجام داد. پینشهاد ما جدا کردن ساپورت ها قبل از‌ کیور مدل است زیرا قبل از‌ کیور ساپورت ها نرم تر هستند و جدا کردن آن راحت تر‌ است.

روش اول: کندن ساپورت ها با دست

سریع ترین و نا مطمئن ترین راه کندن ساپورت ها کندن آنها با دست است. اگر نگران آسیب دیدن جزئیات مدل نیستید و یا مدل شما و نحوه ساپورت گذاری آن به گونه ای است که با فشار دست میتوانید ساپورت ها را جدا کنید این راه می تواند به کار شما سرعت بخشد. برای سادگی بیشتر این روش می توانید از حرارت غیر مستقیم سشوار باد گرم ( نه خیلی داغ! ) و یا غوطه ور‌ساختن در آب با دمای ۵۰-۶۰ درجه به مدت کوتاه به مدل و گرم کردن ساپورت ها استفاده کنید. رزین خشک شده با جذب گرما مقاومت خود را از دست می دهد و نرم تر و آسیب پذیر تر می‌شود و به راحتی میتوان ساپورت ها را شکاند اما ریسک آسیب دیدن مدل نیز وجود دارد و نباید مدل را بیش از اندازه گرم کرد. اما اگر مدل شما دارای جزئیات ریز است و یا مجبور به ساپورت گذاری های قوی بوده اید پیشنهاد می کنیم از روش بعدی استفاده کنید.

روش دوم: استفاده از ابزار

راه امن تر و دقیق تر‌ برای جداکردن ساپورت ها استفاده از ابزار هایی مانند: انبر کف چین، تیغ جراجی، پنس، برخی از ابزارآلات دندانپزشکی مانند الواتور‌ سوزنی و … می باشد. برای جدا کردن ساپورت های قوی بهتر‌ است از انبر کف چین استفاده کنید. توجه داشته باشید که ضربه زدن به ساپورت یا کشیدن آن ممکن است باعث کنده شدن جزئیات مدل و یا ایجاد خفرات ریز روی سطح مدل شما شود. برای جلوگیری از این اتفاق با استفاده از این ابزار آلان با دقت ساپورت از دقیقا از جایی که به مدل متصل است جدا کنید و مراقب باشید که به سطح مدل آسیب نزنید.
در‌ هر دو روش تکه هایی از ساپورت ممکن است روی سطح مدل به جای به ماند که آنها را میتوان با سنباده و یا تیغ جراحی برطرف کرد.

مرحله ۳: کیور کردن مدل

آخرین مرحله post cure یا همان کیور‌ کردن دوباره مدل بعد از چاپ است. رزین در‌فرآیند چاپ با جذب نور UV خشک می شود اما برای اینکه استحکام رزین خشک شده به حداکثر میزان ممکن برسد لازم است تا بعد از چاپ نیز مجددا در‌ معرض‌ نور ‌UV قرار بگیرد. البته لازم به ذکر است که زمان کیور و توان نور UV مورد نیاز برای کیور کردن رزین های مختلف با یکدیگر متفاوت است. برای دانستن میزان کیور مناسب هر‌ رزین پیشنهاد میکنیم به سایت کارخانه سازنده رزین مراجعه کنید یاچنانچه از فروشگاه تخصصی رزین خود را تهیه کرده اید از فروشنده رزین مشور‌ت بگیرید.

روش اول: دستگاه های کیور

اگر دستگاه ها wash&cure تهیه کرده اید، از همان دستگاه می توانید برای کیور‌ کردن مدل خود استفاده کنید. همچنین دستگاه های کیور به تنهایی نیز وجود دارند که صرفا برای کیور مدل استفاده می شوند و قیمت کمتری به نسبت دستگاه های wash &cure دارند. این دستگاه ها به گونه ای طراحی شده اند تا بتوانید با توجه به رزین استفاده شده برای چاپ مدل، زمان کیور مناسب با آنرا تنظیم کنید و نور UV به طور یکنواخت و همزمان به تمام سطح مدل تابانده شود. در‌ هنگام خرید این دستگاه ها به ابعاد دستگاه و توان آن دقت کنید تا متناسب با مدل ها و نوع رزین مصرفی خود آنها را تهیه کنید.

روش دوم: دستگاه های خشک کن لاک ناخن

یکی از انتخاب های ارزان و دردسترس برای کیور مدل ها، استفاده از دستگاه های خشک کن لاک ناخن است. این دستگاه ها دارای تعدادی LED با نور UV هستند و می توان از نور آنها برای خشک کردن رزین نیز استفاده کرد. اغلب دستگاه های خشک کن لاک ناخن دارای تایمر و کنترل توان نور UV هستند که میتوانید متناسب با رزین خود از آنها استفاده کنید.

روش سوم: دستگاه های کیور دست ساز

ساخت دستگاه کیور یا همان یک جعبه برای کیور مدل کار دشواری نیست. خیلی از افراد ترجیح میدهند تا خود یکی از آنها را بسازند. نکته مهم درمورد دستگاه های کیور یکنواختی نور UV و طول موج نور به کار رفته است. به طور کلی عموما دستگاه های شرکتی از ترکیب LED های با طول موج ۳۶۵ الی ۴۰۵ نانومتر برای ساخت منبع نور دستگاه های خود استفاده میکنند تا دستگاه خود را مناسب برای انواع رزین ها بسازند. همچنین استفاده از یک صفحه چرخان به یکنواختی جذب نور توسط سطح مدل کمک می کند.
حال شما می توانید با خلاقیت خود و با استفاده از ریسه های LED با نور UV، پاور‌ ال ای دی های نور فرابنفش، لامپ های نور UV و یا دستگاه های خشک کن لاک ناخن برای ساخت دستگاه UV خود استفاده کنید.
در زیر مراحل ساخت یک دستگاه UV با استفاده از دستگاه خشک کن لاک ناخن بطور کامل توضیح داده شده است.

پخش ویدیو

ساخت UV Box - قسمت 1

پخش ویدیو

ساخت UV Box - قسمت 2

روش چهارم: استفاده از نور خورشید

کیور رایگان! نور‌ خورشید یک منبع طبیعی برای نور UV است. در یک روز آفتابی می توانید مدل های‌ خود را به محیطی که نور مستقیم خورشید دارد برده و روی یک پایه قرار دهید و زیر آن یک آینه بگذارید. با این کار مدل شما بطور یکنواخت توسط نور خورشید کیور می شود. البته این روش اصلا سریع نیست و باید حدودا ۵-۶ ساعتی مدل شما در معرض نور خورشید قرار گیرد تا کیور آن کامل شود. این در حالی است که کیور با دستگاه های‌ دارای منبع نور UV در حدود ۵ دقیقه انجام می شود. این روش مناسب کسانی است که هنوز در مورد خرید یا ساخت دستگاه کیور خود تصمیم نگرفته اند اما مدل چاپ شده آنها نیاز به کیور دارد.
بعد از تکمیل کیور به هر یک از روش های گفته شده، سطح مدل شما از حالت براق اولیه به حالت مات در خواهد آمد.
از نتیجه کار خود لذت ببرید.

سایر راهکار ها

سایر موارد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

آنچه در این مقاله می خوانید

سبد خرید