مراحل آماده سازی مدل پرینت شده قبل از رنگ آمیزی

مراحل آماده سازی مدل پرینت شده قبل از رنگ آمیزی

در دنیای پرینترهای سه بعدی، دو فناوری مهم برای ساخت مدل‌های سه بعدی وجود دارد: پرینترهای رزینی و FDM. پرینترهای FDM از فناوری تزریق مواد پلاستیکی به نام فیلامنت استفاده می‌کنند و مواد لایه، لایه روی هم قرار میگیرند تا مدل نهایی ساخته شود.

 پرینترهای رزینی با استفاده از رزین و تکنولوژی متفاوت تر فرایند پرینت را انجام می دهند و لایه لایه رزین ها روی هم خشک شده تا مدل نهایی ساخته شود.
یکی از مزیت‌های پرینترهای رزینی، کیفیت بالا و صافی سطح مدل های پرینت شده است. به دلیل استفاده از مایعات رزینی و تکنولوژی UV، این پرینترها قادرند به صورت دقیق و با جزئیات بالا مدل‌هایی با سطحی بسیار صاف و بدون اثر لایه ای بودن ایجاد کنند.

فرایند بعد از چاپ

بعد از پرینت مدل در دستگاه پرینتر رزینی، مدل نیاز به چند مرحله پردازش دارد تا برای رنگ‌ آمیزی آماده شود. این مراحل عبارتند از:
اولین مرحله، شستشوی مدل است که با استفاده از الکل، مدل را باید به خوبی شست و شو دهیم تا رزینی روی مدل باقی نماند.
سپس، مدل باید در دستگاه خشک‌کن UV قرار گیرد تا به طور کامل خشک شود.
قبل از خشک کردن مدل بهتر است ساپورت های مدل را با دقت از آن جدا کنیم تا موقع کندن ساپورت ها اذیت نشویم.

پولیش و سنباده‌زدن یکی از مهم ترین مراحل قبل از رنگ آمیزی است. در این مرحله باید با دقت سطح مدل را به ترتیب از سنباده های زبر تا سنباده های نرم سنباده کاری کنید تا سطح مدل کاملا یکدست شود، این کار باعث می شود که سطح مدل برای رنگ آمیزی آماده شده و مدل نهایی تمیز تری داشته باشید.

پر کردن سوراخ های مدل

 مرحله بعدی اضافه کردن جزئیات و پر کردن سوراخ های روی مدل است. در این مرحله، با استفاده از ابزارهای مختلفی مانند بتونه فوری، یا حتی خود رزین و نور یووی می‌توان سوراخ‌های مدل را پر کرد. بعد از استفاده از رزین و یا بتونه فوری بهتر هست اگر برامدگی در سطح مدل ایجاد شده کاملا آنرا با استفاده از سنباده از بین ببرید و علاوه بر سوراخ های مدل اگر در جایی از مدل خرابی و یا خط و خشی باشد می توانید با استفاده از رزین یا بتونه آنها را برطرف کنید.

با اعمال این مراحل، مدل آماده رنگ امیزی است.

اهمیت پرایمر

استفاده از پرایمر یکی از مراحل مهم در فرآیند رنگ آمیزی مدل‌ های پرینت شده است. پرایمر، یک لایه‌ی نازک است که بر روی سطح مدل قرار میگیرد تا سطح را برای جذب رنگ آماده کند و از ایجاد لکه‌ها و گلوله‌ شدن رنگ در طی فرآیند رنگ‌ آمیزی جلوگیری کند. از مزایای استفاده از پرایمر می‌ توان به افزایش هماهنگی و یکنواختی رنگ، افزایش مقاومت در برابر ضربه و فرسایش، آب و رطوبت و ایجاد یک پایه مطلوب برای رنگ‌آمیزی اشاره کرد. همچنین، پرایمر باعث بهبود سطح کار قبل از رنگ آمیزی با رنگ های مختلف می شود. به این ترتیب، استفاده از پرایمر قبل از رنگ‌ آمیزی، باعث می‌شود که نتیجه‌ی نهایی، با کیفیت، براق و با دوام باشد که به مدل کمک می کند تا به مدت طولانی به شکل اولیه خود باقی بماند.
برای مدل های کوچک تر می توانید از قلمو برای پرایمر زدن استفاده کنید. و برای مدل های بزرگ تر از اسپری های پرایمر استفاده کنید.
فقط سعی کنید که پرایمر را خیلی ضخیم نزنید و فقط یک سطح نازک از پرایمر روی سطح مدل را بپوشاند. همچنین می توانید برای رنگ آمیزی مدل های روشن از پرایمر روشن و برای رنگ آمیزی مدل های تیره از پرایمر تیره استفاده کنید. مخصوصا برای رنگ کردن مدل های متالیک خیلی پیشنهاد می دهیم که از پرایمر تیره تر استفاده کنید زیرا درخشش رنگ متالیک را بیشتر کرده و مدل زیبا تر می شود.

رنگ آمیزی

انتخاب رنگ مناسب

انتخاب رنگ مناسب برای رنگ‌آمیزی مدل‌های پرینت شده توسط پرینتر رزینی یکی از جنبه‌های مهم و تاثیرگذار در رنگ امیزی مدل است. بنابراین، برای اینکار معمولاً از رنگ‌های آکریلیک یا رنگ‌های رزینی خاصی که برای مدل‌های چاپ شده به کار می‌روند، استفاده می‌شود. این رنگ‌ها دارای ویژگی‌هایی همچون عدم تغییر اندازه و شکل بعد از خشک شدن، مقاومت بالا در برابر خوردگی و فرسایش، و انتشار بوی کمتری هنگام استفاده از آنها هستند. و این نوع رنگ به خوبی میتواند به سطح مدل بچسبد.

انتخاب رنگ پایه

گام بعدی انتخاب یک رنگ به عنوان رنگ پایه است که با آن کل مدل را با آن رنگ آمیزی کنید.بهتر است رنگی را که در اکثر قسمت های مدل به کار رفته است به عنوان رنگ پایه انتخاب کنید.

برای رنگ آمیزی رنگ پایه استفاده از ایربراش و یا اسپری به دلیل یکنواختی اعمال آن روی مدل نتیجه مطلوب تری را به همراه دارد.البته می توانید با قلمو هم این کار را انجام دهید.
مزیت رنگ آمیزی مدل با یک رنگ به عنوان رنگ پایه کاهش درصد خطا رنگ آمیزی و همچنین نمایان شدن عیب های ریز در مدل، اثرات به جا مانده از ساپورت، خطوطی که دیده نشده بودند می شود و به شما این فرصت را می دهد تا قبل از رنگ آمیزی اصلی آنها را شناسایی کنید و با سنباده زدن، استفاده از بتونه و یا رزین این عیوب را قبل از رنگ آمیزی اصلی برطرف کنید.

استفاده از قلمو های باریک

برای حفظ جزییات مدل بهتر است از قلمو های باریک تر استفاده کنید. همچنین برای آنکه ظرافت کار خود را بالا ببرید می توانید از چسب یا خمیر های رنگ آمیزی استفاده کنید تا مرز ها را بهتر ایجاد کنید و بخش هایی از مدل را که نباید رنگ آمیزی شوند را بپوشانید.
اگر فقط از قلمو برای رنگ آمیزی مدل های خود استفاد می کنید و ایربراش ندارید پیشنهاد می کنیم برای جلوگیری از ایجاد رد قلمو بر روی مدل، رنگ را ابتدا کاملا رقیق کنید و بعد روی مدل بزنید و بگذارید تا کاملا خشک شود و سپس دوباره لایه رقیق بعدی را اعمال کنید. این عمل را تا زمانی که به سطح و رنگ دلخواهتان برسید ادامه دهید و در اینکار عجله نکنید.

افزایش مقاومت رنگ با وارنیش

پس از پایان رنگ آمیزی، برای حفاظت مدل در برابر خط و خش، ضربه و سایش می توانید از وارنیش استفاده کنید. وانیش ها در دو نوع مات و براق در دسترس هستند و متناسب با مدل و سلیقه خود می توانید از آنها استفاده کنید. البته می توانید از هر دو نوع وارنیش مات و براق به صورت ترکیبی در یک مدل استفاده کنید و هر کدام را در بخش های خاصی از مدل به کار ببرید. نکته مهم در استفاده از وارنیش این است که تا خشک شدن کامل وارنیش اصلا نباید به مدل دست بزنید زیرا وارنیش ها دیرتر از رنگ های آکرلیک خشک می شوند و تا مدتی حالت چسبندگی اولیه را دارند و با دست زدن به آن تلاش های شما ممکن است به باد برود!

تکنیک های رنگ آمیزی

تکنیک هایی برای طبیعی سازی مدل رنگ شده وجود دارد که در زیر برخی از آنها را نام برده ایم که هر کدام نیاز به آموزش و تمرین دارند.

  • dry brushing
  • washing
  • dry pigments

این تکنیک ها برای ایجاد جلوه‌های مختلف، سایه زدن و تنوع در رنگ‌ آمیزی استفاده می شوند. این تکنیک‌ها می‌توانند به سطح مدل حالت‌ها و جزئیات بیشتری ببخشند.

سایر راهکار ها

سایر موارد

دیدگاه‌ خود را بنویسید

آنچه در این مقاله می خوانید

سبد خرید